PREKO BARE
društvo i politika
društvo i religija
atlantik u posjeti
atlantik na mjestu lica
punom parom u prošlost
pod povećalom
napiši jednu...
memo de jullio
cros crveno
arhiva
marketing
nekretnine
CROSS ANEX/ON LINE
OBITUARIES/ IN MEMORIAM/ SJEĆANJA

CROSS ATLANTIC* MAGAZINE ONLINE* USKORO


banner
 
banner
banner
 

 

 

 


  |  Subota  |  25.06.2016.
Izlaze mjesečno, svakog desetog u mjesecu, od 2002. Kontakt
društvo i religija
19.12.2015. ŠERIJATIZACIJA AMERIKE NIJE OD JUČER
Broj džamija i mesdžida od 2011 do 2015 porastao za trećinu i više

Amerika je, između ostalog, poznata po mnoštvu nacija, po specifičnom Ustavu, po specifičnoj kulturi i slobodi religije. Ali i po zloupotrebi religije i demokratije onih koje je primila, Bosanaca (Bošnjaka) posebno. Donald Trump uopšte nije problem, nije ni zabava, problem je što ga milioni Amerikanaca podržavaju a niko se osim njega javno ne upušta u ocjenu i srž tog problema ...

by đ. alibegić

Svojim regularnim programima za izbjeglice i poroznošću i dužinom granice, Amerika je pravi mamac i raj za azilante, izbjeglice, emigrante, kako god ih zvali. Ovdje si odmah nakon dolaska, pod uslovom da se radi o regularnom programu, vlasnik ID kartice i socijalnog broja, vrlo brzo i vozačke dozvole, i bez ikakvog ograničenja možeš konkurisati za zaposlenje, osim poslova u državnim strukturama.
Taksu (porez) počinješ plaćati odmah, kupovati ili prodavati nekretnine možeš kao da si državljanin, otvoriti račun u banci bez ikakvih problema, jedino ne možeš glasati dok ne položiš ispit državljanstva, na kojeg stičeš pravo kad namiriš 5 godina legalnog boravka i kad položiš opšti test istorije Amerike. Tada možeš i bivaš pozivan i u porotnike na Sudu. Ovdje čak i oni koji su ilegalno prešli granicu, raznim postupcima osnaže svoj status i ostanu za stalno, odavde se deportira natrag samo onaj ko počini teško krivično djelo, ili to učini više puta, kao i oni koji se po ugovorom o ekstradiciji vraćaju ili isporučuju zemljama koje ih traže.
Što se tiče religije, mislim da nema zemlje na Kugli gdje se ovaj dio života građana poštuje kao ovdje, uostalom, i prvi doseljenici u Ameriku, pobjegli su prvenstveno radi neslobode religije a potom zbog rata ili ekonomskih razloga. Ali isto tako, nema na mjesta na Zemlji gdje se ove religijske slobode zloupotrebljavaju kao ovdje, u čemu zaista prednjače muslimani, gdje valja spomenutio Bosance (Bošnjake) sa posebnim razlogom. Procjenjuje se da trenutno ima oko 11 miliona nelegalnih emigranata u Americi oko čijeg statusa dvije jedine participirajuće stranke u vlasti permanentno 'lome koplja' i mudruju šta uraditi sa njima.
Broj muslimana u Americi varira između 7 do 10 miliona i uopšte, izuzev manjih slučajeva, sve do 11. septembra 2001, muslimani se nisu tretirali problemski. Od ovog terorističkog napada na tornjeve u New York-u kojeg je izvela teroristička organizacija AlQaida, permanentno se poteže 'muslimansko pitanje', međutim sve do 'pojave' američkog tajkuna i trgovca Donald Trump-a aktualnog kandidata za američkog predsjednika, sve je to bilo da kažem 'podnošljivo' i sporadično. Nakon drugog po snazi terorističkog akta u mjestu San Bernardino 09.12. 2015 u državi California kada je bračni par terorista arapskog porijekla ubio 14 nedužnih osoba u domu za bolesnu djecu i nakon izjave Trump-a kako do daljnjeg svim muslimanima treba zabraniti ulazak u Ameriku, javne rasprave ne jenjavaju.
Iako zvanični Washington u liku ovog republikanskog kandidata vidi klovna i zabavu, iako se ograđuje od njegovih izjava, stvari se pokušavaju minimizirati a problem strpati pod tepih. Problem nije u Donald Trump-u, problem je mnogo složeniji ali u situaciji kada se Amerika (iako nezvanično) uvukla u rat sa ISIS-om, zvanične vlasti izbjegavaju ovakve oštre ocjene i kvalifikacije, veći problem od izjave predsjedničkog kandidata su milioni Amerikanaca koji ga podržavaju.
Naravno, izjava Trump-a je fašizoidna i opasna, međutim isto kao i Trump i Washington DC zna da je šerijatizacija Amerike otpočela odavno, zna da se radikalni islamizam proširio podebeleo i na ovo tle, no bojeći se daljnje radikalizacije i odmazde, vlast se razumljivo ograđuje od takvih populističkih izjava, tražeći rješenje na drugi način.
Imao je i Trump drugačiji način ukazivanja na ovaj problem ali on se u borbi za glasove odlučio za najgoru varijantu, u kojoj može olako i izgubiti kandidaturu, odnosno izbore, bez obzira na sadašnji rejting, dok bi takve njegove izjave mogle dovesti do još snažnijeg domicilnog terorizma koji je ovdje u porastu.
Čega se boje zapravo Amerkanci, kroz čija usta zbori Donald Trump?
Muslimani Amerike nisu od jučer ovdje a opšte poznata činjenica je da je njihov cilj šerijatizacija svakog prostora ma gdje se nalazili, od Sjevera Evrope do Amerike i Australije i Novog Zelanda. U svojoj nevolji nisu potražili utočište u nekoj od islamskih zemalja već na Zapadu, ali su istog trena čim su dobili status građana, otpočeli pod plaštom prava i sloboda svoju vrstu demokratije, 'rekonstrukciju' svoje nove domovine.
   Gradnjom džamija i mesdžida nadmašili su prognoze i planove čak i svojih domaćina, to je nezapamćena pomama i praksa. Na svakom kutku i pedlju niču nove bogomolje, kupuju se crkve i konvertuju u džamije, kupuju se napuštene fabrike i pretvaraju u vjerske objekte, u svakom manjem gradu skoro egzistiraju tri ili više i džemata i džamije.
Prema podacima društava koje se bave religijom (The Islamic Society of North America/Islamsko društvo Sjeverna Amerika i The Council on American-Islamic Relations/Vijeće američko-islamskih odnosa) iz 2011 po broju džamija, islamskih centara i mesdžida prednjači New York (257), slijedi California (246) a zatim Texas (166) i tako redom. Ove 2015, broj je uvećan za više od trećine, skoro duplo, New York (507), California (525), Texas (302), Illinois (200), Florida (186), Michigan (139), New Jersey (104), Pennsylvania (98), Georgia (95), Ohio (88) i tako redom, Aljaska je na samom kraju sa 2 i država Vermont zadnja sa 1 džamijom.

Ko ovdje može i smije govoriti o asimilaciji i 'uklapanju' u društvo gdje su se našli muslimani? Samo političari koji su u dobrome ovome doprinjeli, što borbom za glasove, što je najčešći vid doprinosa, što pružanjem usluga u svojim firmama ili firmamam koje kontrolišu.
Nema ni govora o prilagođavanju američkoj kulturi i tradiciji, naprotiv, vrši se lagana korak-pokorak šerijatizacija Amerike ispred nosa vlasti, a sve sa pozivom na slobodu religije i na demokratiju ustavne amandmane.
Tako, osim džamija čiji broj vrtoglavo raste, sada niču Islamski Centri (koji se nazivaju kulturnim), čak i medrese, silna negrađanska a vjerska udruženja, škole.
Pored postojećih škola uz džamije ili centre djeca izučavaju prvenstveno arapski jezik a onda silijedi izučavanje svete Knjige, pa sve onda ostalo.
Džamije i njihov broj u Americi nisu same po sebi problem (one su postojale još odavno, prva u Chicago IL 1922 pa onda Cedar Rapids, Iowa 1934) , problem je što se tamo djeca odgajaju po šerijatu koji pravni sistem nije svojstven na ovim prostorima, a zna se da od djece sve počinje. Problem je što se u mjestima gdje žive muslimani, stvari počinju uređivati po šerijatu i u ostalim dijelovima društva. Ovako. Oblačenjem i svakodnevnim navikama. Onda, hoćemo petkom slobodan izlazak sa posla, hoćemo plaćen dan ili dva uz Bajram. Hoćemo u restoranima samo halal proizvode, hoćemo mjesta za učenje dove u bolnicama, staračkim domovima, hoćemo mnogo toga što smo imali u svojoj zemlji i to napustili, hoćemo svoje škole, televiziju, biblioteke, bolnice, zubne ordinacije...
Gdje je tu logika, ovo je kršćanska zemlja koja je dala potpunu religijsku slobodu, šta hoćeš još? Šerijastku policiju kao u Njemačkoj umjesto da sjediš u džamiji i da se moliš, što ti niko ne brani? Ili halal fitnes salu i halal plažu?
Hoće i podržavaju teroriste ISIS u Siriji, plaču za Palestinom i mrze Židove, sakupljaju novce za Pakistan. A žive u Americi, niko i ne pomišlja da se vrati odakle je došao.
Istim pravilima jezde i Bosanci (Bošnjaci) Amerike, stim što smo mi u 'obilježavanju' svog identiteta otišli još dalje i dublje. Naime, Arapi općenito mogu i prakticiraju vjeru u lokalima koji su skromniji i jeftiniji, naši prave 'iz temelja' pa koliko košta da košta. Pare dolaze iz tri pravca: od opštinskih grant programa koje lokalne vlasti daju čime kupuju glasove za lokalna mjesta u vlasti, dolaze od biznismena koji time kupuju klijentelu, čime faktički vrše moderni reket, i treći način finansiranja je od 'najsiromašnjeg sloja' naših ljudi, koji ne žale pare za džamije ali zato pljačkaju državu. Bukvalno, sve im država plaća a oni ne rade ništa. Da bude stvar još gora, naši putuju po alem (vrh na vrhu munare) čak u Tursku gdje nabavljaju i specijalne tepihe, naši hoće da se ezan ori sa munare, da se čuje, naši izgrađuju zgrade skupim fasadama, uređuju kuhinje i restorane po džamijama, otvaraju sportske igraone, a nikad se ne upitaju šta bi se moglo za te pare uraditi za bh muslimane i njihovu djecu na drugi način, recimo izgradnjom parka ili sportske dvorane.
I za razliku od arapskih, naše džamije su listom prazne, ako se izuzmu dani Ramazana ili Bajrama.
Da bude stvar još gora, uvodi se nekakva 'tradicija' do sada samo poznata Mustafi Ceriću i Islamkoj Zajednici u Sarajevu u oblačenju i javnom pokazivanju vjere i islama, dok u dnevnom boravku ili po bh kafanama Bosanci /Bošnjaci/ šljemče rakiju i pivu k'o sumanuti, dok se džamijski papiri zorno koriste kod povrata takse, kao suho zlato. Isto tako i kod kupovine, dovoljan je broj džemata o registraciji i kupi građevinskog materijala na popust koliko hoćeš, jer si neprofitna vjerska organizacija.
I ono najgore, iako nije raširenih razmjera, iz naših džemata su počeli regrutovanje i prvih boraca u ISIS, klasična prepisivačina iz Bosne.
Naravno, školske kuhinje u Americi se prestrojavaju na halal ishranu, škole nam liče na mejtefe, ko ne vjeruje neka svrati u vrijeme početka škole i pogleda tu draž dijaspore i oblačenja sa Bliskog Istoka, djeca su već instruirana da traže svoja prava, hoteli uvode halal hranu za vjernike, mijenja se novogodišnja slika i lik Djeda Mraza postaje prošlost, u privantom životu se 'drvi' politka u kojoj prednjači osuda Amerike zbog ratovanja na Bliskom Istoku, a niko neće da 'digne guzicu' i da se vrati tamo gdje može sve imati što ovdje nema. Naravno, ako se sve ne ispoštuje, logično je očekivati svašta, ako ništa drugo a ono bar neposluh vlastima. Je li to demokratija ili njena zloupotreba?
Neki dan čitam kako neki Arapin advokat oglašava sastavljanje testamenta i ugovora po šerijatu, i kažem fino, još malo pa ćemo zaboraviti šerijatska vjenčanja koja su ovdje dobila primat u odnosu na građanska, dok je najnormalnije da na našim, bh džamijama bode u oči tabla 'firme' na arapskom. A onda kažu u Virginia zatvorene sve škole bez veze jer je učitelj dao djeci zadaću da napišu na arapskom "Nema Boga osim Alaha, a Muhammed je Alahov poslanik", kao da skoro takav tekst nije ispisan na zastavi ISISa, najvećoj terorističkoj organizaciji u islamu od postanka do sada. Bez veze.
Ili, zašto se diže buka što je neka sutkinja u New Yorku (Brooklynu) položila zakletvu sa rukom na Kur'anu?
Bez veze, naravno, jer tako izgleda mora biti.
A šta bi bilo da se usred Sarajeva utemelje četiri crkve u prečniku od dva kilometra, ili u bilo kojem drugom gradu u BiH, smije li iko pretpostaviti. Da i ne pričam kako bi to bila bizarna vijest da se u Saudi Arabia/i napravi crkva.
Donald Trump je samo posljedica a ne uzrok. Zato su ga iz rubrike 'zanimljivosti' silom prilika mediji prebacili na naslovne stranice. Ne opravdavam ga nikako, ali muslimanska isključivost i lukavost je prešla granice pristojnosti i demokratije.

photo : jedan od silnih islamskih centara Amerike, Dearborn, MI, arhiv Cross 


18.08.2015. UGOVORI SA ĐAVOLIMA
FBiH : Nema više ideologije marksizma i komunizma, na sceni je vjerska ideologija

by đ. alibegić

Svojevremeno je Reis IZ u BiH ef. Cerić odbijao svaku pomisao da Islamska Zajednica BiH sklapa bilo kakve ugovore i sporazume sa državom BiH pod jednostavnim i iskrenim obrazloženjem šta će mi taj papir, ovo je moj narod i moja država, ovdje se zna ko uređuje i kako uređuje odnose
I dok je u skladu sa Zakonom o slobodi vjere i vjerskih zajednica u BiH od januara 2004, Katolička crkva /Vatikan i država BiH/ 'iskoristila svoje pravo' da sa državom sklapa ugovorne odnose o vjerskim pitanjima aprila 2006 a decembra 2007 to je isto učinila i Srpska Pravoslavna Crkva /SPC i država BiH/, Islamska Zajednica BiH kao najveća i najbrojnija vjerska zajednica je još uvijek bez tog dokumenta. Šta više, i Vijeće ministara i Predsjedništvo se još dvoume oko ovog sporazuma kojeg su 'glatko' potpisali i sa Vatikanom i sa Pravoslavnom crkvom, u dva navrata nacrt Sporazuma nije dobio zeleno svjetlo u proceduri.
Od marta 2008 se tako ovaj ugovor Islamske Zajednice sa državom BiH 'kiseli' u ladicama ministara i vraća 'na doradu', čak i pored činjenice što 'novi' Reis ef. Kavazović, za razliku od svog prethodnika insistira na usvajanju takvog jednog sporazuma.
Gdje je zapelo i šta bi taj dodatni zakonski okvir donio Islamskoj Zajednici, pojasnio je revoltirano, inače uvijek smiren ef. Kavazović, kojeg zbog njegove uglađenosti i umjerenosti za razliku od radikalnog Cerića nazivaju 'nasmiješenim Cerićem', što će reći, isto misli i radi samo to pakuje i servira sa osmijehom.
Ef. Kavazović se potužio medijima kako je osnovni razlog neusvajanja ovog Sporazuma taj što Sporazum predviđa slobodu nošenja i odijevanja pokrivala za glavu muslimanki svuda i na svakom mjestu, iako se ne bi moglo reći da je to glavni 'kamen spoticanja' u sklapanju ovog ugovora sa državom.
     Naime, iz nacrta tog Sporazuma vidljivo je da se radi o daleko složenijim i opipljivijim stvarima od samog zara, nikaba ili burke, kako to ef. Kavazović želi prikazati.
Nacrt Sporazuma bi, ako će mo pravo 'oživio' nikad zvanično ukinuti Zakon o nošenju zara i feredže iz 1950 godine kojeg je donio ondašnji Prezidijum Narodne Skupštine BiH i kojim je zabranio svako pokrivanje lica žena, međutim to uopšte nije toliko bitno, budući da, kako i sami znamo da od rata naovamo, maksima ef. Cerića 'ovo je moj narod i moja država' uspješno djeluje u praksi kada je pokrivanje žena u pitanju, uz manje izuzetke.
Kroz naglašeni problem 'burke' iliti zara, ef. Kavazović i Islamska Zajednica su u Sporazum unijele mnogo složenije odnose i regulativu Zajednice i države koji bi usvajanjem u takvom obliku promijenile ne samo demokratska prava žena u BiH već i zakonske i ustavne okvire.
Iako se predstavnici Islamske Zajednice BiH trude sve svesti na princip reciprociteta, da se ono što je priznato Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi mora priznati i Islamskoj Zajednici, to je samo dijelom tačno.
Jer, pravo na vjeronaukovanje u vrtićima i školama, vojsci, policiji, pravo na cenzuru udžbenika i uticaj na obrazovni sustav, slobodu vjerskog izražavanja, izgradnja vjerskih objekata i njihovo stavljanje na listu istorijskih spomenika, utvrđivanje vjerskih praznika kao i slobodno upražnjavanje vjerskih običaja, Islamska Zajednica ima i bez takvog dodatnog sporazuma sa državom na osnovu Ustava i zakona. Jedino što u odnosu na druge konfesije nema to je uvezivanje vjeroučitelja i drugih vjerskih funkcionera u penzioni staž države, a kao što znamo samo Islamska Zajednica BiH ima 873 vjerska učitelja na svom spisku, dok Pravoslavna Crkva ima 301 a Katolička 390.
U tom dijelu, Islamska Zajednica je nažalost u pravu i po principu reciprociteta to joj i pripada. Kažem nažalost, budući da su i Islamska Zajednica i Pravoslavna i Katolička crkva prebogate firme da bi im još i država finansirala radnike. Samo u prošloj godini SPC Srbije je inkasirala čistog prihoda 130 miliona eura, a koliko ostale dvije konfesije zarade, ni Bog nezna, one još nisu spremne izaći u javnost sa tim podacima.
No, Islamska Zajednica BiH nije u pravu kad pokušava pored burke i zara reinkarnirati šerijat i ozvaničiti ga u sekularnoj i građanskoj BiH koja je to po slovu Ustava. Ona hoće da se ozvaniči i poseban režim ishrane /halal hrana/ u svim radnim jedinicama, hoće pravo upražnjavanja vjere staviti iznad radnih i drugih propisa, hoće priznavanje sklopljenih brakova po šerijatu, hoće ozvaničiti višeženstvo, pravo na učešće u zakonima o nasljeđivanju po šerijastkom pravu, pored već postojećeg prava da upražnjava vjeru na radnom mjestu od carinske kontrole do aerodroma hoće i plaćeno odsustvo u vrijeme džuma namaza, hoće veću autohtonost bogomolja i vjerskih ustanova, vraćanje imovine /vakufa/ nekad oduzete po komunističkoj vlasti, i mnogo toga još što je pokolebalo i ministarsko vijeće i Predsjedništvo da ratifikuje takav jedan pravni okvir.
     Ruku na srce, Islamska Zajednica BiH hoće šerijatsko pravo koje već postoji u njenim aktima ugraditi u okvirni dogovor sa državom a što je u konstelaciji složenih bh političkih odnosa veoma rizično i komplicirano, mada većinu od traženih 'prava' Islamska Zajednica nesmetano upražnjava i bez ovog propisa.
Kao što smo se svojevremeno zabavljali oko dječjih vrtića i famozne Arzije Mahmutović i njene zabrane Djeda Mraza u vrtićima Sarajeva, sada bi se trebali zabavljati sa pravom muslimanki i feredža. Klasična zamjena teza je i sa otvorenim protestom ef. Kavazovića koji suštinu problema ne potpisivanja sporazuma sa državom svodi na maramu, iako je problem daleko ozbiljniji i vidljiviji.
No Arzija je kao što znamo smijenjena pa vraćena sudskim odlukama na posao ali ona je otišla na Pale kod Srba i kod Djeda Mraza i tamo doktorirala na Filozofskom fakultetu. U međuvremenu je na stotine dječjih vrtića otvoreno ili renovirano od strane Islamske Zajednice širom BiH, Sandžaka i Republike Srpske. Isto je i sa burkama po Sarajevu i drugim mjestima u FBiH, zna ef. Kavazović šta priča.
Ali ono što se vidi i što je sve više na sceni u BiH govori u prilog teze ef. Cerića, bez obzira na sporazume i ugovore. Ovo je moja država, šta će mi njeni zakoni.
Pred rat i poslije rata u BiH, svih ovih dugih godina i decenija našu djecu straše dogmom i ideologijom komunizma.
A niko neće da otvoreno kaže kako smo stvorili jednu drugu dogmu, vjersku dogmu, hiljadu puta opasniju od prošlog sistema. Po kojoj Federacija BiH odlično funkcioniše. Bez, ili sa sporazumom između vjerskih firmi i države.

photo : slika prva-Sarajevo danas, slika druga-nekad, arhiv Cross


09.07.2015. ISLAMBERG-MAOČA U SRCU NEW YORKa
Islamizacija Amerike, bezgranična demokratija ili iskorištavanje demokratije u svrhu islamizacije?

by đ. alibegić

      I to je Amerika. U jugo-centralnom dijelu države New York, uz granicu sa Pennsilvannia-om postoji isključivo muslimanima naseljeno mjesto Islamberg, koje teritorijalno pripada Okrugu Delaware (Delaware County), bliži veći grad je Bighampton, mjesto koje je po prvi put došlo u žižu javnosti poslije Septembra Jedanaestog 2001, drugi put maja ove godine.
Prvi put se javnost zainteresovala za ovaj gradić zbog traganja službi bezbjednosti za vezama terorista Al Qaide, drugi put kada je kandidat za američki kongres u izborima 2014, izvjesni crkveni službenik iz države Tennessee Robert Doggart (63 godine) optužen za teroristički akt, kojim je pokušao postaviti eksploziv i dići u zrak džamiju, školu i kafeteriju u ovom mjestu. Doggart je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, međutim susreće se sa ozbiljnom i visokom kaznom, postoji i mogućnost da se brani neuračunljivošću.
Gradić je inače poznat po tome što ne voli nemuslimane u svom dvorištu, na ulazu postoji rampa sa manjom kućicom a smješten je u srcu planinskog vijenca Catskill, koji je glavno obilježje čitavog Okruga Delaware, vođe grada koje su izabrane po posebnom postupku niti stanovnici ne daju izjave za medije.
Broj stanovnika ovog mjesta se ne zna tačno, pominje se cifra od oko 1,000 stanovnika, neki kažu da ih je manje, međutim to je teško utvrditi i mjeriti po zvaničnom popisu budući da je gradić 'protočan', u njemu neki borave manje pa odu, neki su stalno prijavljeni.
Gradić ima svoju školu, džamiju i mesdžid te muslimanski Univerzitet kojijoš nije dovršen, traže se donatori ('The International Quranic Open University') i nazivaju ga jedinim muslimanskim gradom u Americi, iako ovakvih ili sličnih 'komuna' prema zvaničnim podacima ima još u USA 22, pored države New York još i u državama Texas, Virginia, South Carolina, Georgia, California and Tennessee.


    Ovaj gradić, kao i ostali u drugim državama, je pod 'kišobranom' organizacije MOA /Muslims of the Americas/ koja je prema službama bezbjednosti linkovana sa terorističkom organizacijom Al Qaida, a prostire se teritorijalno na 80 akri (1 acres jednako je 4.046 m2) i postoji već 25 godina.
Grad su osnovali kupnjom zemljišta od jedne ženske osobe stanovnici New Yorka Pakistanci, predvođeni organizacijom Pakistanaca 'Jamaat al Fuqra' koja se i sada vodi kao vlasnik mjesta, dok je inspiraciju ova organizacija našla u svom idolu Syed Mubarak Ali Shah Gilani-ju, vjerskom kleriku koji je nakon svirepog terorističkog ubistva osuđen i ubijen u Pakistanu.
Islamberg je prvu javnu promociju dozvolio arapskoj tv kući Al Arabiya osnovanoj 2003 kao pandan televizijskom magnatu Al Jazeera, svako drugo javno predstavljanje je isključeno i tamo navraćaju, i navraćali su jedino predstavnici policije i službi bezbjednosti.
Da se razumijemo, gradić je sav ustrojen po šerijatskom principu unutar svojih mogućnosti i zakona, i unutar 'svoga teritorija, čak i načelnika biraju sami za sebe, dok s druge strane ničim njegovi stanovnici ne negiraju zvanično ustrojstvo vlasti.
Uglavnom su njegovi stanovnici Pakistanci, Afro-Amerikanci koji su napustili Brooklyn 'da bi izbjegli criminal i drogu', te posebna meta njihovog vrbovanja su Afro-Amerikanci iz zatvora.
Šerif Okruga Delaware je nakon terorističkog čina Doggrt-a maja ove godine izjavio da nisu nađene ozbiljnije veze ili djelovanja stanovnika ovog grada sa terorističkim organizacijama, njihov ustroj unutar mjesta je u domenu američkih prava i slobode (freedom), međutim mnogi stanovnici susjednog mjesta Hanckok tvrde kako je to leglo terorizma, kako se u tom bespuću i šumama obavljaju treninzi i da se često čuje pucnjava, tamo nije preporučljivo zalaziti.
Drugi kažu kako je ta 'zajednica' (tako je nazivaju) skup mirnih i dobroćudnih ljudi koji su spremni pomoći u nevolji, i kako oni ne bi ni mrava zgazili, tako su dobri susjedi, dok je rampa na ulazu kontrolna tačka lovačkih područja u planini.
Kao u Maoči, života mi, ili Bočinji, zar ne? Dok ne 'gruhne' negdje. I nešto. Dok se ne desi 'Doggart' ili nešto mnogo gore, ili dok nas ne bude u vijestima o Islamskoj državi, Iraqu ili Siriji.
Tipična zloupotreba američkih prava i sloboda u funkciji islamizacije Amerike, nema tu druge priče, bez obzira da li se radilo o običnim, državi lojalnim građanima ili budućim teroristima. Zašto ovakav zaključak, jednostavno je pojasniti.
Ako si toliko bio privržen 'svojoj' religiji i 'svom' sistemu života, zbog čega si uopšte tu dobrotu i napuštao?
Ako si već to morao učiniti, zašto si kao državu svog boravka izabrao sasvim drugačiju, zašto nisi emigrirao u neku sličnu muslimansku zemlju? Ako ti je pak i pored svega toga, Amerika (ili druga emlja) dala identitet, pravo na religiju i život, pravo na rad, zašto onda od te države praviš svoju bivšu državu? Jer, pravo na religiju ne podrazumijeva promjenu čitavog sistema, tako da su ovakve 'zajednice' tipična zloupotreba i prava i države domaćina.
Podsjećamo, samo država New York ima 227 registrovanih džamija, mesdžida ili mekteba, a koliko je saveznih država Amerike. I svuda se ponavlja ista priča : imamo pravo, freedom i sve u tom pravcu.
Nema grada a da u njemu nije izgrađeno po nekoliko džamija ili džemata, ili Islamskih Centara.
Tumačenje prava i sloboda slijede u Americi i Bošnjaci (Bosanci, ali uslovno, jer ih ustav ne priznaje), po istom receptu s razlikom da još nisu krenuli u formiranje ovakvih 'zajednica', mada su na dobrom putu da to ostvare. Samo u gradu Utica NY egzistiraju ravno 4 džemata (a tri džamije, četvrti džemat je nedavno osnovan). Bruka i sramota i od zajednica i od religije i tipična zloupoteba države domaćina. Tako je širom i Evrope. Koliko je Bošnjaka emigriralo u Pakistan, Afganistan, Saudi Arabia'u ili Tursku, ne vrijedi ni pominjati, niko, listom su nagrnuli na Zapad. Ali su im zato 'braća' Arapi, ostali samo i zato jer tako mora biti, dok je Zapad jedan od naših većih 'neprijatelja'. Toliko džamija i mesdžida ne bi im dozvolio ni Pakistan niti Turska, ali ni to nije dovoljno, treba ići dalje, sad su 'u modi' Islamski Centri, sebilji, tekije, nazivi mjesta po 'našem', 'naše škole', pa će onda 'naše' bolnice, pa 'naši' halal restorani i trgovine.
Kući, gdje možeš sve to imati i činiti, niko ni ne pomišlja se vratiti. A ako te vlast imalo 'načepi', tuži, udri u demokratiju, veći si Bošnjak nego u Bosni.
Da li se iko od naših emigranata zapitao šta bi se desilo u Bosni da krščani ili katolici počnu graditi crkve, kapelice ili zidati samostane na ovaj način kako to 'mi' radimo' u Americi ili u dijaspori uopšte? Wow, ala bi bilo plača i kuknjave. I reakcije bogme. Žestoke.
Islamberg je tako tipično 'zapišavanje' teritorija, na koji način i mi činimo isto, za sada na malo kulturniji i perfidniji način. Sa zastavom Bosne na svakoj bogomolji (džamija kao država), sa jaranskom vezom opštinskih načelnika, sa igrama oko izbora. Čisto da se zna teritorija.

photos: naziv mjesta Islamberg, rampa na ulazu i geografski prikaz lokacije grada, arhiv Cross 


24.06.2015. IGRAJU SE DŽEMATLIJE, NA SRED ZEMLJE AMERIKE
Utica NY : osniva se četvrti bh džemat (za sada) u gradu, a nigdje muslimana

by đ. alibegić

Iako je Ramazan Sveti mjesec muslimana, to ne znači da Bosanci (Bošnjaci) u ovom malom gradu na sjeveroistoku Amerike nisu spremni za sprdačine. Čak i sa vjerom u koju se listom zaklinju. Dapače, takve majka više ne rađa.
Neznam kako drugačije okvalifikovati ovu najnoviju akciju dijela džemata iz crkve konvertovane u džamiju (Court Street, Bosnian Islamic Association) koja je u nedjelju 20. juna ove godine održala inicirajući sastanak i donijela odluku da se formira četvrti po redu džemat, koji će se akobogda kažu zvati 'krajiški' ili 'zapadnobosanski'.
Aferim našoj gluposti i pasjanluku odpočeo je izvjesni Bajro Smajić koji je od lumpen proleterijata lole i bekrije okrećući se vjeri izrastao u dobro poznatu facu našeg grada, do člana odbora Bosnian Islamic Association, (u dva mandata), ma dogurao čak i do Ćabe, ekskurzijom u Saudi Arabia-u nedavno.
     Neki su skloni reći da je BajrA, kako su mu inače tepali Bošnjaci u džematu crkve-džamije u centru grada došao 'tobe', poveći je broj onih koji kažu da nije došao pameti, dok je moje mišljenje da BajrA nije ni naivan ni glup ali da je jedan obični konvertit i tipičan primjerak malog mozaika našeg ogledala, u to nema sumnje. I da će imati pristalica i da će se džematovati, tu nema dileme, jer od Alije Izetbegovića i bivšeg Reisa Cerića, islam je postao bismillah biznis koji se ne propušta, tako je u Bosni a tako je i ovdje u Americi.
Priče kažu kako je ova zadnja svađa u crkvi-džamiji nastala radi hodže, smjenom efendije sa područja Bihaća i dovođenjem drugog iz Norveške ili Švedske (Amsal Memić, ahbab Cerića i predsjednik Unije studenata Islamskih nauka,veoma blizak vehabijskim krugovima i džamiji Kralj Fahd u Sarajevu), odakle je otjeran, međutim ima i mišljenja, kojem sam i sam skloniji, da je u pitanju više primat, vodstvo, donošenje glavnih odluka i pljačka džematskog plijena važniji razlog ovog cijepanja džematlija i od samog izbora hodže.
Ovom udrugom koja je inače nekad davno preuzimanjem crkve opjevana od New York-a do Sarajeva, od mualime Ajše Purak do načelnika Opštine kao 'naša svjetlost', rukovodi neformalno utički kafedžija Durmišević Sejo dok formalno njome /pred/sjedava Duračak Sakib, prije Sakiba crkvu-džamiju su veoma uspješno držali pod kontrolom otac Ahmet Mehmedović i sin mu efendija, koji su se nakon silnih svađa u koje se morala umiješati i utička policija i medijskog rugla razišli, kada su Mehmedovići osnovali poseban džemat na adresi Kossuth Street. Sada, uz onu na adresi Kemble Street kojom rukovodi ef. Mujkić Ferhat, imaćemo četvrtu džamiju i četvrtu non-profit vjersku udrugu, u prečniku od par kilometara.
Sramota i bh ruglo, ništa drugo i živi dokaz da u ovom gradu od oko 6,000 Bosanaca (Bošnjaka) nema muslimana, ima samo bh izbjeglica koje su iz puke sirotinje i ničega došle u zemlju koja im je dala identitet, posao, penziju ili SSI (socijalu) a one, čim su malo 'stale na svoje noge', udarile u bošnjakovanje i islamovanje do nepoznatih granica i visina, uz čistu zloupotrebu demokratije i prava domicilnih organa. I kao u Bosni, puna su nam usta hvale čistoćom islamske vjere dok se mi po džematima hvatamo za vratove, dok nam po gradu hvataju i zatvaraju Bosance i Bošnjake džematlije za drogu, provale, seksualne delikte, čak i za terorizam i pomoć ISISu/ISILu. Dakle, čistoća islama i Svete Knjige se gubi u našem balikluku i našem poimanju vjere, naprosto čovjeka dođe stid da kaže odakle je i šta je.
No, vratimo se novom džematu i njegovom osnivaču i idejotvrocu, njegovim lobistima koji su u silnoj potrazi za džematlijama, kako onim 'običnim' tako i -posebno-za onim 'kapitalcima'-vlasnicima biznisa.
Fore radi, i kobajagi, sad bi trebali svi za Bajrom, da imamo 'svoju' Krajišku džamiju, sad nam ne treba ona 'njihova' u kojoj je Bajra našao sebe a uvlačio Krajišnike, u kojoj je uvijek sa žutom ili bijelom kapicom čučao u prvom saffu, uvijek prvi uz hfz. Bugarija čije ime ni nezna izgovoriti pravilno, uvijek prvi sa čekovnom knjižicom u ruci, ispod ljiljana, sa knjigom 'Srebrenica Domavija' za koju sam siguran da je nije ni pročitao, napor je to preveliki za njega, sa svojim bagerom marke 'bandit' stalno na usluzi, rovokopačem na groblju, za Bajrom koji je uz pomoć sina i ovog odbora kojeg napušta naučio kako se vrata Opštine otvaraju nogom, posebno vrata od Agencije za prodaju nekretnina ... A malo prije nego će ući u ovo carstvo nebesko, isti BajrA je ovom listu kukao 'oteše nam Bošnjaci džamiju' u svađama u ovoj crkvi-džamiji 2011.godine koju sada napušta, 'nije Drina nikad bila Una', 'nisam ja kriv što sam autonomaš', da bi nakon manje od mjesec dana ostao u 'novom' odboru do današnjih dana...
Sada velikodušno nudi na zgarištu svoje 'nekretnine' u Bleckeer Street plac za 'novu Krajišku džamiju', i svi listom trebamo za njim.
Malo morgen, malo više selam allejkum!

Ako nije dobio pare od osiguranja za svoju zgradu nastradalu u požaru, ne mora to oprihodovati od džematlija.
Međutim, Bajro je, kao što rekoh klasičan konvertit, danas ovako, sutra onako. Gdje bolje tu žešće. Ko mu vjeruje, eto mu 'naše' džamije, a uvijek ima onih koji nisu 'Nevjerne Tome'. I da se zna, Bajro uopšte nije usamljen. Puna je Utica takvih ili sličnih, džamija i džemat su samo trenutni odsjaj u našem ogledalu.
Crkva konvertovana u džamiju je prokleta samom činjenicom što je na mjestu krsta postavljen alem, tu nikakve molitve ne pomažu, a nema više ni bivšeg načelnika Roefaro-a koji je nemilice za izborne glasove i korištenje usluga servisa za umrle davao džematlijama i šakom kapom, nema Gorana Smiljića i žurki sa načelnikom, nema čak ni Bude. Iako je u nju spiskano preko milion dolara (to je ono po papirima) tu ne pomaže ni molitva za pomirenje Seje Durmiševića (joj, Sejo i njegove molitve, Allahu dragi spašavaj, one su se mjerile samo količinom fiktivnih faktura isporučenih džamiji), glasnogovornika Sakiba Duračka koji je od ove udruge najviše profitirao, povlačenjem konaca iza sjene, uz ovu ustanovu se od njenog preuzimanja vežu finansijske afere, mržnja i svađe, u nju nije htio navratiti čak ni Muslimanski Papa Cerić kojem je odbor u kojem je i BajrA aminovao i poslao pare za dolazak.
Bajra je bio u pravu kada je tvrdio da će crkva postati bošnjačka, međutim gramatički je pogrešan-ona je to bila oduvijek, od prve web stranice otvorene na ime Dževsada Dizdarevića (selam Utica) a u režiji utičkog šminkera i džamijskog pacova Nedima Mujića gdje je sve vrvjelo od 'naših idola' tipa Atifa Dudakovića i radikalnog islamiste šeiha Qaradawi-a, pod čijim zastavama su 'autonomaši' i ini Bajrini 'Krajišnici' pucali od tekbira i sreće razbacujući se čekovima i donacijama koje su punile kase Islamske Zajednice u Sarajevu. Sad će, kao biti drugačije. Moguće je da i efendija sa područja Bihaća ne može dobiti primat nad efendijama iz Rogatice, Živinaca ili Kalesije, Durmišević se pita, vjerujem da osnivač novog džemata zna toga još što iritira određenu grupu džematlija, međutim kako mu povjerovati kad je godinama kao član odbora ako ne potvrđivao a ono šutnjom aminovao sve takve poteze i namjere.
Osim toga, kakvo je sad to obrazloženje da se ide sa gradnjom 'naše' džamije, pa valjda se u vjeri ne dijelimo već zbližavamo, valjda se molimo istom Bogu a ne različitom. Kako ćemo Amerikancima 'na oči', šta će nam tolike džamije kao po Bosni, gdje ima samo kafana i džamija, kako im objasniti da mi tako 'čisti' i tako žestoki vjernici slavimo svake godine Bajram (osim unazad godinu-dvije) po dva različita kalendara, ne znamo kad nam je najveći naš vjerski praznik, dok naklanjavamo i proklanjavamo najviše uz votku cramberry a ponekad i uz pivu... Aaaa, jok ! Nema to veze sa vjerom, da imalo ima, i da ima muslimana, nama bi, i jeste, dovoljna bila samo jedna džamija. Ovako, kao u političkim partijama, čim se odboraši posvađaju, eto 'novog' džemata. Kad se posvađaju Ljilja Abdić i Dolić Rifat, dobijemo novu stranku, kad se zakače Lagumdžija i Komšić eto nove partije, Alija i Silajdžić doniješe Stranku za BiH, poslije dobismo i aSDA. I tako od Utica-e NY na istoku, do zapada Amerike, gdje kao po pravilu u svakom gradu ima po nekoliko i džamija i džemata.
Ako se u 'novom' odboru 'nove' džamije posvađaju odboraši, da li to znači da će mo dobiti peti džemat?
Naravno da hoćemo, zato je to čista sprdačina i od vjere i od odbora. Važno je da se vidimo iz daleka, da je prednji dio u zelenom, da popunimo formulare za 'grant', da je bh zastava na vrhu a ona sa ljiljanima unutra, da dajemo donacije po Bliskom Istoku ili finansiramo Abu Hamzu u Sarajevu i mnogobrojne arapske porodice ali dajemo i za Crveni Križ Utica NY, 'da se vlasi ne dosjete', da sakupljamo vazife i druge muslimanske poreze (kad smo kod ovoga da li je ef. Mujkić halalio Bajri Smajiću nevraćene potvrde i pare od vazifa iz njegovog džemata gdje je Bajro carovao prije crkve, ef. Mujkić je javno sve nas obavezao da halala nema), da otvorimo web stranicu ili facebook profil i da uvećavamo imovinu Islamske Zajednice BiH. Uz to, da se možemo slikati i 'predstavljati' u javnosti kao važne face, predsjednici ili sekretari, sastajati sa opštinskim predstavnicima u vlasti, obećavati im glasove, imati kod za kupovinu po popustu. I kupovati ispod cijene opštinske kuće i zgrade.
Braćo i sestre, navalite, ili na čistom bosanskom : bujrum! Uz put, ako šta kane i u sopstveni džep, dobro će doći. A kane bezbeli, nije bismillah biznis za podcijeniti.
Na kraju, a ne manje važno, kuda 'plovi' ovaj naš brod, ova nova Noina Barka? U mirne vode sigurno ne, što više džamija i džemata to više posla za službe bezbjednosti, to veći teret za opštinski budžet, budući da se džemati bave sa sobom a ne sa nama, budući da sisaju 'grantove' kao rovci našu krvu. Plus, šta će mo sa 'zajedničkim' mezarlucima, 'našim čistim' koje smo 'otvorili' pompezno uz pivu i roštilj, hoćemo li i njih dijeliti u ovoj brakorazvodnoj parnici? Puno je još neodgovorenih pitanja a malo odgovora.
A umirati se mora, ovako ili onako.

photo : slika prva-hadži Bajro Smajić, slika druga-montmontaža Cross Atlantic 2011 Kuda plovi ovaj brod, s lijeva udesno :bivši načelnik grada Utica NY David Roefaro, ef. Mehmedović, njegov otac Ahmet, Bajro Smajić, Avlim Tričić prvi i bivši predsjednik Bosnian Islamic Association te Sakib Duračak, aktualni predsjednik crkve konvertovane u džamiju. Arhiv Cross.


27.05.2015. VEHABIJE NE MOŽEŠ UHVATITI KAMEROM
Utica NY : svađe džemata zbog 'security sistema'

by đ. alibegić

       Ma njih ne možeš uhvatiti nikako, to su nepostojeća i nevidljiva bića, bosanski vanzemaljci, ko ne vjeruje neka pita emeritusa Cerića ili Bakira Izetbegovića. Pitajte i Biseru Turković, najveću nadu bh ambasadorovanja Alije Izetbegovića i Harisa Silajdžića, ambasadoricu po zanimanju, reći će vam isto. Onomad davno kad je onaj vehabija pobio nedužne u američkom Mall-u u Salt Lake City, onaj Talović, ostao je nevidljiv kao vehabija, na slici se samo pojavio neki 'jadnik sa PTS sindromom'. Pih!
Čak i kad ubiju ili pritisnu daljinski (pa opet ubiju), nema ih, nema snimaka kamere. U Mostaru ih nisu uspjeli snimili, Bugojno, Zvornik, nema ni slike ni tona.
Evo, po peti ili sedmi put bockaju 'hladnim' i vrućim oružjem efendiju u Trnovima kod Velike Kladuše, policija se 'ubi' od istraga a nema više čak ni foto-robota. Ostaje nam da se pitamo 'kad će više tog hodžu dokusuriti', ili kad će se se sam nabosti pošteno i zauvijek, kao u onim pričama našim o 'strašilima' koji su kažnjavali 'bad boys' na povratku iz kafane. Nevidljiv je godinama Nusret Imamović, nekadašnja prva glava Maoče a sada nekog bataljona u Siriji iako čovjek piše svaki dan po vehabijskim web portalima kolumne od kojih se dlaka ježi od dragosti i miline.
Nije ni onaj Medunjanin vehabijica što u New Yorku dobi doživotnu plaho vidjiv, vidi se samo slika nekog podmetnutog špijuna od mrske nam Srbije, jedino se 'ukazao' Mevlid Jašarević ispred američke ambasade ali čim je obrijao bradu i 'dao tobe' da neće više u vehabije, opet nestalo tona i slike.
Šta nam to govori ? Vehabije su naši 'meleki', dobri anđeli što se vrzmaju po lijevom ili desnom našem ramenu i bilježe naša dobra i loša djela, šapuću nam na uvce šta nam valja činiti. I ne miješajte ih sa 'asrailima', i oni trčkaraju okolo ali oni su totalno 'bad', pljuc, pljuc pljuc, daleko im kuća bila, oni nam se stalno podmeću i narušavaju naše dobre anđele i njihova djela, najčešće nam ih isporučuje Srbija, tj. četnici a malo manje i Hrvati, hoću reći ustaše.
A da su nevidljiva bića i da ih ni kamera džamije ne može zabilježiti, zorno dokazuju naše džematlije ovdje u gradu Utica NY, tačnije odbori džemata, koji se oko te teme svađaju već skoro godinu dana. Znate, mi imamo tri-četiri bh džamije u krugu od nekoliko kilometara a nema plaho muslimana, pa onda kad se koji vehabija ili selefija pojavi u džamiji, onda nastane opšta strka i frka : kuku and lele, šta će mo sad. Kako objasniti američkoj javnosti da smo mi fini, da ovi dečki što su slučajno zalutali kod nas ne bi ni mrava zgazili, kao da je njima u mislima borba sa mravima, nisu svi Bosanci/Bošnjaci takvi i sve tako i redom.

      Iako je bez veze, dva džemata se čak i pismeno svađaju, šaljući dopise u FBI i optužujući ko ima više a ko manje brada u svojim saffovima, dok se pouzdano zna da ih ima i tamo i ovdje.
Brada ne može biti odlučujuća, rekao je to predsjednik Partije i države Bosne Bakir, i sasvim je u pravu,. Nedavno su u Americi uhašeni neki koji su skoro skroz 'ćosavi', nikad čovjek ne bi pomislio da su vehabijice, ulazili su u džamije često, čak više nego je to normalno a 'ispalo' da su to 'oni'.
Elem, vratimo se na utičke džamije i prije nekoliko dana intenziviranu svađu oko vehabija i kamera. Priča kaže da su neki momci sa bradama doveli svoju ekipu iz Rochester-a u Utica NY kod Nade Šabića na nogometni turnir 'Selvedin Karajković' i da su poslije navraćali u džamiju Seje Durmiševića, kojom formalno rukovodi Sakib Duračak. To je ona opjevana i izvikana crkva pretvorena u džamiju na Court Street, uz same prozore Opštine, odakle su Sakib i Sejo istjerali efendiju Mehmedovića i oca mu Mehmedovića čim su ovi dečki sve fino sredili sa načelnikom oko te crkve i prepravili je u džamiju, skupa sa hadžijom Bajrom Smajićem i grupom Krajišnika biznismena, nakon što je u renoviranje crkve spiskano' najmanje milion dolarčića. A onda se Mehmedovići naljutili pa osnovali sebi drugu u Ulici Kossuth Ave, malo dalje, kao što je i red i kao što rade i političke partije, je li?
Jesu li ovi dečki iz Rochester-a ili nisu naši anđeli, teško je to tvrditi, međutim, neke džematlije su tvrdile da jesu i da su upravo svratili u 'glavnu' bazu, u crkvu-džamiju, Duračak je tvrdio da nije istina. 'Ajde da je to tvrdio Durmišević, nekako bi se i povjerovalo jer u njegovoj familiji ima 'anđela', ali Sakib predsjednik odbora i lični ahbab emeritusa Cerića je zapeo, što je posebno bilo iznenađenje jer Sakib se redovno brije.
Povuci-potegni, poteglo se ka najsigurnijem dokazu kamerama i security sistemu kojim je crkva/džamija opasana i uzduž i poprijeko, kako bi se svađa prekinula, ali kuku and lele, tek su nastali problemi. Ključeve i kodne oznake od kamera na džamiji navodno ne drži predsjednik odbora već lokalni pjevač Amir, koji se u zadnje vrijeme više vrti oko džamije a manje oko kafane, i vele, nezna čojek 'code', ne može se ništa provjeriti. Majko Božja, od Bosnian Islamic Association non za profit udruge pod kojom je i ova džamija svi znaju 'kod' kupovine građevinskog materijala a ovamo bezbjednosni 'code' tajan kao naš socijalni broj.
Kontam, džamija je božja kuća, koji će nam mantrak security, dovoljno nas Bog čuva, međutim ova teorija ne pije vode. Ne mislim samo na udar groma već i na mnogo toga drugog. Naime, još prije ne koliko godina u najžešćoj svađi džematlija u ovoj crkvi kad se tjerao Mehmedović iz nje, hadži Bajra je tvrdio da je bila tamo provala u džamiji i da su 'otišli neki papiri' ali se ostalo samo na tome, ništa se nije otkrilo. Bivši blagajnik Šaćir Čagalj je lično autoru ovog teksta tvrdio da je 'bolestan', da 'nije sad vrijeme ali da će biti priče kasnije', međutim jok, eno ga u međuvremenu i on kao i Bajra otišao na ekskurziju u Saudi Arabia-u i vazda je uz šefa Sakiba, nema priče nema izvještaja za javnost, tj. džemate.
Eh, sad, pored sve ove tehnike i sprava, vidi se koliko smo unazadili, da ne možemo sa sigurnošću ni utvrditi jesu li vehabije prešle džamijski prag ili nisu, zbog običnog pišljivog security koda, niti šta su tamo tražili. Zato jer se vehabije ne vide na kamerama, rekao sam.
Tipična bosanska, da ne kažem bošnjačka posla, i priča za kafanu. Ako hoćeš nekoga otkriti ili vidjeti a ako nije vehabija, tu nema problema, sa ovim potonjima, kao što smo pojasnili probemi nastaju jer ih kamere neće.
Mislim, neće ih naše, ako budu američke službe htjele razotkriti ovu trakavicu, i ako ne budu čekali na Sakiba ili do Sakiba, do Seje posebno, tu će stvari biti čistije. Njihov 'code' radi i registruje, već nažalost imamo dokaze i žive i prave pravcate vehabije iz Utica-e NY iza rešetaka. I da su htjele, ove službe bi našle i kameru i slike, priča je čisto za našu bh dokolicu i bezobrazluk. A nije nimalo naivna.
Slike koje su objavljene nakon hapšenja prvog utičkog 'anđela' Rošića su zastrašujuće : momak više liči na nas nego na sebe. Što bi ono rek'o hadžija i novinar Alispahić Fatmir - svi smo mi vehabije. Gluho bilo. Tim imenom će nas uskoro sve nazivati, bez obzira brijali se ili ne. Vidjeli se ili nevidjeli na kameri.

photo : slika prva-vehabija uhvaćen kamerom, slika druga-utička crkva/džamija, arhiv Cross 


04.04.2015. VJERSKI TURIZAM -TRGOVINA ISLAMSKE ZAJEDNICE
Koliko košta penjanje na munaru džamije Kralj Fahd a koliko litar vina marke 'Srebrenica'?

by đ alibegić

Nisu se džaba i 'onako' gradile silne džamije širom Jedine i jedva Jedinstvene BiH, niti obnavljale porušene.
Sve je smišljeno i 'pošteno' isplanirano.
/Ne/kontrolisanom i megalomanskom projektu betoniranja munara i džamija na svakom brdu i u svakoj glavnoj ulici grada, sve dvije do tri jedna uz drugu, postiglo se nekoliko ucrtanih ciljeva. Dobili smo 'svoj' ograđen prostor, zacrtanu teritoriju, po čemu se prepoznajemo, zaradilo se dobrano od donacija a i regularno sa državne kase (skoro sve džamije su za razliku od muzeja objekti od 'nacionalnog interesa' i pod zaštitom države), dobili smo prostor za prevaspitavanje i vjersku edukaciju djece i omladine (većina džamija ima u sklopu dječji vrtić, biblioteku ili prostor za sportske discipline dok nam 'državni' vrtići i sportski tereni postaju olupine i ruševine), ujedno smo dobili i mjesta za upošljavanje silnih vjerskih kadrova koji se proizvode pod prijetnjom hiperinflacije školaraca i studenata.
Ali, Islamska Zajednica kao i svako poduzeće (ova to jeste zasigurno) neće i nije stala na tome.
Počelo se sa 'rentanjem', tj. iznajmljivanjem munarskih visina za telefonske i teleoperatorske usluge kablovskih i telefonskih odašiljača uz basnoslovne ugovore (Bh Telecom) tako da ne ostane samo na kurbanskim kožicama gdje se inače dobro također zarađuje, radi se o skoro milionu KMa skoro svakog kurbanskog Bajrama.
Sada, krenulo se, vidimo, sa naplatom i ulaznica za turiste koji žele da se popnu na munaru. Begova džamija u Sarajevu je već odredila i odštampala ulaznice za posjet ovoj jednoj od najljepših džamija na našim prostorima i šire, upravo pred početak turističke sezone. Cijena po jednom penjanju 5 eura iliti oko 10 KMa, pa ko voli planinarenje-bujrum smo!
Mislilo se sve do pojave 'religije srednjeg puta' i 'islama srednjeg puta', dakle od pojave Reisa Cerića i 'demokratskih promjena u BiH', od 1992, da munare služe za učenje ezana, međutim ispostavilo se da se totalno krivo razmišljalo.
                               Ovaj oblik vjerovanja je pokazao suprotno.
Inače, penjanje i ulazak u džamiju naplaćuje se odavno i u Mostaru po istoj tarifi u Koški-Mehmed Pašinoj i Karađoz begovoj džamiji, ma čak i posebno slikanje u unutrašnjosti i računica je jednostavna. Ako bar stotinjak hiljada navrati u ljetnjoj sezoni, eto para mashanllah. Međutim, ove džamije za razliku od Begove u Sarajevu 'nisu u funkciji', ma šta to značilo, budući da i većina ostalih također 'nije u funkciji', većinom zjape prazne i puste osim u dane Ramazana i Bajrama, ali to je neka druga priča, zapravo to nije uopšte za priču.
Ima li kraja ovom vjerskom bezobrazluku, pitanje je bezvezno i naivno koliko i sama ideja o unovčavanju vjerske bogomolje na ovaj način, jer se ne smije ni posumnjati u poslovne i mudre poteze firme kakva je Islamska Zajednica BiH. Vjernici se ze ovakav potez ne pitaju, a ako bi se neko od imama i priupitao ili nedaj bože usprotivio (a takvih slučajeva je bilo), to bi se pojasnilo blesavom poskočicom kako se radi o 'vjerskom turizmu' kojeg treba iskoristiti, 'vrli pitac' bi ubrzo bio prebačen hatifermanom na neku drugu manje poželjnu turističku destinaciju.
Dobro, džamije su nam postale turistička atrakcija i destinacija, kao recimo švercerski ratni tunel do aerodroma, i na to smo oguglali, ali možemo li se pomiriti da u sklopu vjerskog turizma imamo i vino marke 'Srebrenica', kad smo već navikli da nam je mjesto najvećeg stradanja muslimana (Srebrenica) u bh ratu ostalo snagom crtača karata /Alije i Harisa/van Bosne?
Možemo i moramo. Tamo se proizvode najzdravija vina na svijetu koja samo što nisu 'halal', nema u njima ni 4% alkohola, tvrde iz firme 'Berry Dreams', a možeš birati na desetina okusa od jagode, kupine do maline ili bilo kojeg sličnog jagodičastog voća. Tako da kad odeš na dernek 11. jula (zato što tamo svake godine političari i vjerske vođe derneče za govornicom i ispred hiljada grobova dok samo nekoliko stotina dalje od njih derneči 'obična raja', uz narodnjake i štandove sa suvenirima) piješ patriotsku i pravu sortu pića a da ti niko ne zamjeri.
Jedino nemojte očekivati da se za 10 KMa popnete na munaru džamije Kralj Fahd, ma ni za kakve pare, neće ići.
Ovu džamiju krase dvije važne činjenice, osim da je tipičan vakuf 'vlasnika Kjabe' saudijskog Kralja. Prva je, u njoj je glavni Muderris (Nezim Halilović), nekadašnji komandant mudžahedina u BH ratu, a drugo, džamija ima poseban ured Kraljevine Saudi Arabia-e u džamiji, nešto kao posebnu malu ambasadu u koju nemaju pristupa ni policajci ni inspektori, niko osim vehabija. Koji, kad ih malo naganjaju po sarajevskim sokacima, zglade u ovu prostoriju i time se potjera završava. E, tu se turisti neće penjati, jer takvo leglo ili skrovište ima daleko veću cijenu.


photo : vino made in Srebrenica, arhiv Cross


31.07.2014. ŠTO DALJE OD SVINJA I ŽENA
fetve IZ : muslimanski safari

Vrlo je poučno čak i poželjno prelistati zvaničnu web stranicu Rijaseta Islamske Zajednice BiH. Ako ništa drugo, dvije stvari se tamo mogu naći. Prvo, šerijatsko pravo je odavno u Bosni, ne samo u mislima i glavama ove najviše vjerske organizacije u BiH a drugo - možeš se slatko i ismijati i odmoriti dušu..

by đ. alibegić

Znamo, Kur'an je Sveta Knjiga i njegovo tumačenje ili čitanje bi također moralo biti sveto, međutim, u praksi, sasvim je drugačije. Tumači se onako kako se kome dopadne i kako nalaže interes Islamske Zajednice. A on kaže, Bosna je akobogda sultanat, 'ćilimom prekrivena', 'čista' i netaknuta, miroljubiva i dobronamjerna, prepuna džamija, medžlisa i mejtefa, urmi i maslina, u kojoj će se samo sjediti i učiti Sveta Knjiga, niko neće raditi ali će se harač, muslimanski porez /zekat/ davati do iznemoglosti.
            Svakodnevne bombe i bombice, potezanje noža po tramvajima i autobusima /dok rade/, opijanja i seksualni zločini omladine, Bajramske žurke uz alkohol i pjesmu, laganje i pljačka od strane političara i vjerskih učenjaka, u toj i 'takvoj čistoj islamskoj državi' sušta su suprotnost ovom čistiluku, i dakako, normalna pojava.
Kao što su i normalna pojava da ponekad iz mraka iskoči nekakva 'vjerska policija' koja sa štapovima pomete kratke ženske suknjice po parku, kao što je normalno da su nam vehabije i selefije 'braća' i važniji od države i ekonomije o kojima se zdušno brinemo, kao što nam je najnormalnije da su u državnim službama zavijene osobe što se proglašava medijskom senzacijom, da nam je vjera u vrtićima i školama, da imamo škole po arapskim programima, da su nam u zakonima zvanične definicije 'šehidi', 'gazije', da je mnogoženstvo prisutno čak i kod onih u parlamentarnim klupama koji se lažno zaklinju iza sekularnosti. Da imamo halal banke, hotele, teretane, halal meso, sladoled i bombone i čokolade, molitvene prostore svuda i na svakom ćošku, uskoro i na aerodromu u Sarajevu, halal pastu za zube, da su nam u pravopisu i u bosanskom riječniku poodavno ušle arapske kovanice i turske sintagme, ahmedije u državnoj akademiji ...
U dijaspori, hodže su listom ambasadori dok je ambasada uvezana /linkovana/ sa džematima kojih ima više nego kod kuće.
Dakle, pitanje svih pitanja je je li ili nije Bosna šerijatska?
Naravno da nije, ne bar još, jer treba sve polako (PolaHko) da sjedne na svoje mjesto i teško bi to bez otpora prošlo zbog drugih nacionalnosti, ali sabur, što kažu efendije, sve dolazi na svoje mjesto.
Nekad smo se čudili vehabijama, danas ih smatramo normalnim pojavama. Jer nisu više pojava, naša su stvarnost. Nekad smo se čudili ovome ili onome, danas je sve to 'dio naše tradicije' koja se sistematski izgrađuje.
Ovo prividno šarenilo je samo trenutno, upotpunjava ga Ured za fetve Islamske Zajednice BiH.
To je dodatni zakonski regulativ za muslimane Bošnjake koji polako ali sigurno osvaja i legalni zakonski prostor. Zato što su tamo u Parlamentu osobe koje deklarišući se za građansku opciju države idu po fetvama i nameću ih i ostalima.
Tako je najnormalnije da se važniji kulturni i zabavni događaji ravnaju prema Islamskoj Zajednici, Filmski Festivali se odgađaju zbog Ramazana a evo, svjedoci smo, čak se i štrajkovi pomjeraju u kasnu jesen zbog istih razloga.
Za to vrijeme fetva i emin ef. Ljevaković ima prepune ruke posla dok ne dadne sve odgovore. A oni su poprilično opširni i kao u kakvoj enciklopediji raspoređeni po granama našeg života pravo, brak i porodica, ekonomija, ljubav, sex...
Piši da ti pišem.
Jedan vrli pitac je ushićen 'što se čeka sa šerjatskim ustavom' i dokle će mo pratiti nemuslimane u vlasti koji nas vode u džehenem', drugog zanima može li sa kreditnim zaduženjem na hadžž ili smije li ljubiti ženi topala, jer ga to uzbuđuje. Treći pita može li mu se žena šminkati, zašto pripadnice Fakulteta ISlamskih nauka nose gore hidžab a dole uske pantalone, četvrti je li grijeh oženiti amidžićku ili tetkinu kćerku. I tako na stotine pitanja i na stotine odgovora.
Odgovori su zaista zanimljivi a svi su do jednoga uz poziv na Svetu Knjigu. Međutim, dvije stvari se kroz njih provlače polako, još nije vrijeme šerijatske zakone u klupama, ali se mora znati Bosna se pravi po uzoru na arapski pijesak dok su pojašnjenja više nego alarmantno dokaz da se za sve mora pitati Islamska Zajednica. Od kurbanskih kožica do sexa sa ženom ili patnje sa njenom menstruacijom.
Mnogi će reći da je to čista zajebancija, ja sam skloniji vjerovanju da će ova poduka ostvariti svoju svrhu i da je planska. I da će, bez obzira na 'prljavost' pored ovako proklamovane 'čistoće' ostvariti efekat. Onda, kad to nastupi, čudićemo se tome kao i vehabijama ali tada će već biti kasno jer će to već biti naša 'tradicija'.
Kao što rekoh na početku teksta, iako nije smiješno, možeš se u ovom štiv i nasmijati i razgaliti dušu. Tako recimo, u Bosni možeš otvoriti privatni zoološki park ali u njemu ne smije biti svinje. Kao da je svinja rijetka zvijerkana našim prostorima ili nedaj Bože srpski tigar. Možeš ljubakati ženu po stopalima ali ne previše, ne smije to preći u fetiš, ako ideš na hadžž a fali ti para, možeš uzeti kredit u muslimanskoj banci (u Bosni ih ima puno, halal Banke), ženu ne smiješ dodirnuti čak ni pozdraviti se dodirom ruke. Jedna me žena slučajno dodirnula, kaže jedan bošnjo musliman, u autobusu, da li sam izgubio avdest. Nisi, kaže fetva i emin ako je bilo nenamjerno.
Grijeh je saditi boriće ispred kuće, mi valjda moramo kalemiti hurme, muslimanske kuće su sa 'četiri voda' a one druge sa dvije strane krova, možeš se i sa ženom 'rukovati' ali u poslu i u krajnjoj nuždi, ako je nužda sve može.
A ovo je najžešće smiješ poljubiti majku, sestru ili babu, osobe sa kojima ne možeš stupiti u brak, ali 'Uvjet je da je osoba sigurna da to čini bez strasti i da bude u granicama normalnog i uobičajenog'. Koja to budala poljubi mater ili bližu rodbinu sa strašću i van granica normalnog, nije pojašnjeno.
Donaciju za Crveni Križ/Krst/ u namjenu za ljude stradale u poplavama ne smiješ davati tamo nego samo Islamskoj Zajednici i to u samo određen fond /Bejtu-l-mal fond/, ako nemaš para za šerijatsko vjenčanje obrati se džematu i imaćeš ga džabe, pokriti ženu znači dati joj slobodu jer se zamotana osjeća slobodnije, kožice o dkurbana se moraju predati IZ, alkohol u šminki žena je haram, grijeh je slaviti Novu Godinu, ne valaj pričati viceve ili igrati bilo koju igru u sportu ako ćeš se tamo iznervirati i psovati...
Kad znamo da oko Medresa uveče i duboko u noć lete ženske maHrame na sve strane, kad vidimo kako su nam naše muslimanke upeglane, ušminkane i utegnute i kako talasaju dimijama dok nose čaše i tanjire u džamijama, ili kako nam djevojke naših vjerskih poglavara i hodža studiraju vani u inostranstvu dok oni pojašnjavaju kako je punoljetstvo naših kćeri i unuka nastupilo sa prvom menstruacijom a ne kad imaju 18 godina i da se mogu udati i sa 9 godina, onda se na trenutak prestanemo smijati, međutim mi smo takvi ljudi. Sve shvatamo neozbiljno dok ne postano suviše ozbiljno i stvarno. A onda je kasno, kao kad vam saopšte da imate rak, samo je objava strašna, sve ostalo se svodi na 'normalu' i rutinu. Kako preživjeti još koji dan.
Tipičan paralelni pravni sistem koji se nameće /i koji će biti nametnut/ raji a koji ne važi niti je važio za tumače Poslanikovih i Božjih riječi.

photo : ilustracija, arhiv
31.01.2014. ISLAMSKA ZAJEDNICA BIH STVARA PARALELNE ORGANE DRŽAVE

Zahvaljujući politici Alije Izetbegovića i njegovim nasljednicima džamijski kadrovi su prvo zauzeli mjesta u ArBiH a potom i u državnim stolicama. Bijele ahmedije potpisuju čak i međudržavne Sporazume!
 
by đ. alibegić

Bosna je odavno u raljama šerijata, samo naivni i oni koji neće da prihvate ovu činjenicu namjerno neznaju da je to tako.
Prvo su nam 'uvezli' 'humanitarne mudžahedine' koji su nakon čišćenja od nemuslimana ArBiH otpočeli sa infiltracijom šerijata u sve pore vlasti, mudžahedini su se metodom 'stap by stap' /korak po korak/ 'premetnuli' u teroriste ili ponovo u humanitarce.
Skoro tajno početkom rata izmislili su nam nacionalnost, jezik, uveli pokrivalo za žene na radnim mjestima/prvo po cijeni od 50 KM mjesečno, poslije se trend širio/, promijenili Ustav, održali lekciju iz 'demokratije' i krenuli na posao.
Izgradnja džamija, mekteba i medžlisa osim što je izrodila na stotine novih i skupih bogomolja koje zjape prazne, uvela je novu praksu bivšeg Reisa Cerića 'pranja' donacija sa Istoka : džamiji nešto malo /ostatak se namiri od naroda/, Islamskoj Zajednici malo više a meni ostatak.
Poslije vojske/efendije u službi uniforme/, islamizacija je zahvatila dječije ustanove vrtiće i škole, udžbenike sistemom vjeronauke, zatim bolnice, hoteli /halal metoda/ a uz suradnju sa predsjednicima silnih /preko 85 registrovanih/ političkih partija na red su došli sudovi, policija, tužilaštva i ostali vidovi vlasti, direkcije, agencije.
Takozvane 'nevladine udruge' koje se mjere u stotinama regostrovanih firmi, još jedan izum ratne i poratne demokratije a u stvari veliki paraziti države, u punoj su saradnji i saglasnosti sa Islamskom Zajednicom, i one 'odrađuju' svoju 'svetu' dužnost i u velikom doprinose islamizaciji navodno sekularne Bosne.
Ako izuzmemo sveprisutnu 'majku' Muniru Subašić bez koje se ne može ništa desiti u Bosni a da ona to ne aminuje, ma ne samo u Bosni i u Haagu i u Maleziji, bilo gdje na Kugli Zemaljskoj, prisjetimo se samo nekadašnjeg Lagumdžijinog ministra Emira Suljagića. Čova probao ukinuti vjeronauku ali nećeš vraže, udri, nedaj, metak u pismo kojeg je zaprimio na kućnu adresu promijenio je i njegovu i našu sudbinu, sad je sekularan do bola, njegov 'Prvi Mart' je čisti primjer paralelne institucije koja odlično funkcioniše, dok se Emir od islamofoba i 'izdajnika' pretvorio u Bošnjačkog gaziju.
Tako to rade vehabije/selefije/, 'novi muslimani' po ocjeni 'akademika' Cerića. Ili milom ili silom!
Na kraju, nema ni jednog važnijeg pitanja države Bosne o kojem prvo svoj 'sud' prije pretakanja u zakonski propis ne daju predstavnici Islamske Zajednice kroz prizmu nekakvog fantomskog Međureligijskog vijeća.
Počev od štampanja udžbenika, do donošenja zakona o praznicima, o imovini ili o krivičnom progonu.
I tako zapravo, dvadeset godina nakon rata imamo 'demokratiju' po mjeri šerijata.
Muzeji stari preko stotinu godina propadaju zbog besparice, škole se urušavaju, fabrike se rasprodaju a nove ne grade ni u bunilu a džamije i islamski centri, islamski fakulteti i univerziteti niču kao pečurke i napravljeni su po najmodernijim standardima.
Djeca završavaju u mektebskim klupama /jer nema uslova u školskim/, silne pare iz budžeta odoše na finansiranje arapskih škola u kojima se uči po stranim programima, skoro svaka džamija je nasuprot tome uvrštena u kategoriju nacionalnih spomenika kulture.
Kao što znamo ni tu nije kraj. Imamo 'svoju' Bošnjačku akademiju, silna bošnjačka vijeća kod kuće i u dijaspori, oformljuju se nekakvi 'štabovi' za pomoć pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću, skoro sve bh ambasade su u inostranstvu uvezana sa džamijama i islamskim centrima koji se grade i umnožavaju po istom receptu kao kod kuće, u Bosni. Donatori su, ne treba naglašavati-Arapi.
U većini Kantona i Opština zvanični simboli su arapska heraldika ili vrhovi džamija, širom Bosne ponosne se organizuju džamijski turniri u nogometu, šahu pa i u golfu /Dubrovnik/, po novim tržnim centrima niču prostorije za klanjanje, osnivaju se halal banke, imamo halal sladoled, halal kategorizaciju hotela, halal pastu za zube, halal fitnes, naše domaće drvo je postalo hurma a ne šljiva, 'haram' je svirati gitaru, svirati treba tamburu, naučili smo da je Djed Mraz pošast i kršćanska pagan, da su naše kuće tradicionalno sa 'četiri voda' a ne kao one nemuslimanske, da su bor i drugo zimzeleno drveće kršćanska biljka i 'haram' za posaditi ispred kuće, Drina je naša više nego Srpska, kad gaziš Drinu operi noge, Bosna je čista i ćilimom zastrta, pjeva u pjesmi bošnjački pjesnik.
U udžbenicima se izbjegava upotreba bilo koje riječi koja u korjenu ima riječ krst ili križ. Tako se recimo ne kaže 'krstareće rakete', jer to znači da one idu svuda i nikuda, kaže se 'navođene rakete', križaljka je postala 'ispunjavalka', raskrstiti /sa nekim ili nečim/ je promijenjeno u rasčistiti, križni put je postao sudbina, unakrsno ispitivanje je postalo obratno pripitivanje. Lubenica se ne križa nego rasijeca ili reže, molim fino, ja više ne mogu ni noge prekrižiti kad sjednem na stolicu, nezgodno mi reći kako ih držim. No, to je samo manji dio naših 'jezičnih bisera' u borbi protiv krsta.
Na silnim čukama po svakoj Mjesnoj Zajednici nikli su fakulteti ili Medrese na kojim predaju efendije ili ratne vojskovođe i zločinci koji su se u ratu okitili diplomama i milionima a 1/3 države nam po statistici nepismena, ej!
A političari uvijek isti već dvije decenije, samo puno puno bogatiji, svi redom milioneri i milijarderi. I održavaju jedni druge : kad zaškripi Lagumdžiji ili Lipovači, ili Radončiću ili Čoviću ili Izetbegoviću, Srbi ih spašavaju, i obratno, princip 'zaštite vitalnog interesa' odlično funkcioniše.
I šta sad, pitamo li se, umjesto što sve pobrojano opravdamo lakonskom rečenicom 'ali i kod njih je uvedeno njihovo', 'kad mogu oni svoje što i mi ne bi svoje'?
Ništa, ljuljalo se, valja ga roditi.
I sve bi bilo sasvim u redu da se ne zaklinjemo u sekularnost od koje povraćamo.
I čekamo neko bolje vrijeme da se proglasimo islamskom republikom a da nam zvanični jezik postane arapski a fetve da u cjelosti zamijene zakone. Ili, kako reče jedan internet šaljivdžija da nam službeno vozilo postane leteći tepih a Ustav da započne umjesto sa 'član 1' novokovanicom : 'ajet Prvi.' Naravno i ovo ; Bosna će uskoro potpisati i ugovor po kojem će finasirati prebukirane kadrove Islamske Zajednice koji se množe kao Miloševićevi yu-dinari, 'kad već država plaća njihove', šta bi drugo.
Dok se ne riješi pitanje Sandžaka ili Republike Srpske, recimo. sabur raja!
Ma evo, država ne može ni prdnuti bez Islamske Zajednice. Reis je 'primio' u posjetu sve šefove država koji su kod nas svratili, Reisu se obraćaju i preostali radnici i delegacije studenata, predstavnici EU, sa Reisom o svemu u državi ćaska Niski predstavnik za BiH Valentin Inzko.
Najnovija /samo/ dva primjera zorno svjedoče o ovom javnom paralelizmu. Slučaj prvi je pokušaj politizacije djece iz Konjević Polja koji se nakon pola godine završio preseljenjem djece u mekteb u Novu Kasabu /učitelji će dolaziti iz Sarajeva/, slučaj drugi je Sporazum o izgradnji spomen-obilježja poginulom dr. Irfanu Ljubijankiću na prostorima Hrvatske. Sporazum u ime države su potpisali zajedno bijele ahmedije i naravno premijer US Kantona Lipovača.
Nazdravlje i Sporazumu i potpisnicima. I šerijatskoj državi, svakako!

photo : jubilej Gazi-Husrev Begove Medrese, gitara na manifestaciji je osuđena kao porok, arhiv lista
19.02.2013. UŽIČKO KOLO U DŽAMIJSKOJ BIRTIJI
Fetvom da ti kažem ...

Svaki iole osviješteni Bošnjak u gradu Utica NY sa ponosom će istaći našu 'ljepoticu' džamiju, zapravo preobraćenu bivšu metodističku crkvu na Court Street kojoj tepaju 'gradska', kao da ostale dvije ne postoje. I obavezno će od proizvođača pastrme tražiti onu bez bijelog luka jer sa lukom je 'vlaška', diviće se zajedništvu Krajišnika i Bošnjaka u džamiji i bez pogovora o načelniku i vlastima grada javno će zboriti sa pijetetom, ali samo na javnim mjestima kako bi zbog 'granta' išta doprlo do ušiju načelnika grada, u protivnom i u dnevnom boravku-sasvim druga priča ...

zapis : đ. alibegić


I reći će obavezno kako ih politika ne zanima a preko čitavog zida će raširiti ratnu zastavu sa ljiljanima, obaveznim simbolom svakog Bošnjanina u autu. Kad god zatreba obaviti neku promociju /čitaj : prodaju kakve knjige/, napraviće sijelo u džamiji i obaviti posao iako je to u suprotnosti sa odlukom o Kućnom redu u džamiji, biće i domaćini političarima, kao onomad poodavno što su ugostili bošnjačkog nacionalistu i ideologa Džemaludina Latića kao kandidata za člana predsjedništva BiH.
Napraviće restoran u džamiji iako se to direktno kosi sa islamskim propisima/odboraši će reći da je to odvojena prostorija i da ne smeta miris iz bara koji miluje nosnice džematlija/, obezbjediće stan hodži iznad glava klanjača, kao što jesu, i sa istim obrazloženjem o odvojenosti prostora u ovoj 'ljepotici džamiji' tako da zavjese na prozorima džamije nisu ništa neobično iako to islamski propisi zabranjuju, jer je izgleda normalno da hodža može u pidžami da se prošeta iz svog stana do mercedesa ili do minbere ... Kad već ima toliko vrata i toliko odvojenog prostora, ovdje bi se mogla otvoriti i kakva mala halal bankica, pa onda mali halal fitnes centar, pa svašta ponešto. Nema veze što je sve pobrojano pod istim krovom, važno je samo da ima dosta vrata i ulaza a fakat ima.
Dakako, može i šerijatsko vjenčanje prije obaveznog civilnog iako islamski propisi kažu drugačije i obrnuto, može i hodža biti hodža dovijeka bez fermana iz Sarajeva iako Islamska Zajednica u Sarajevu kaže da nije 'halal klanjati' za takvim efendijom koji nema certifikat Sarajeva, ilegalno je.
Naravno, 'bratstvo i jedinstvo' Krajišnika i Bošnjaka će se u ovom džematu i dalje mjeriti cijenom 'Krajišnika' hadžije BajrA Smajića koji je svoju braću po dolasku iz Saudi Arabia obradovao jeftinim kineskim tespihima a sebe šarenim ili bijelim kapicama.
I sa još par kuća kupljenih budzašto od Opštine, radi šverca i preprodaje, onako čisto hadžijski, dobivenih uz pomoć nekakvog 'pododbora za kvalitetu života' gdje stoluje slučajno hadžijin sin.
Bratstvo se pokazuje i umnim potezima 'krajiških' profiterskih biznisa koji su pronašli vjeru u ćevapu, pivi ili kesici čipsa, kao normalnom reketu.
A boga mi i oštroumnim i iskrenim potezom načelnika grada koji svakog 11. jula žali za Srebrenicom po dernecima sa hodžama a na najboljem radnom mjestu u Opštini i dalje drži stručnjaka srpske nacionalnosti. Što je milo 'em drago i Bošnjacima u ovom bratskom zagrljaju novčanika i biznisa, daleko od vjere.
Ma u našoj utičkoj, trećoj po redu bh bogomolji može i užičko, zašto da ne, mi će mo to nazvati 'Kalesija blues' jer nećemo ništa srpsko, neka se džematlijke druže, neka fetva-efendija Ljubijankić iz Sarajeva piše fetve...
Zato hoću fetvom da ti kažem.

 

slike : slika prva- kolo kolo naokolo-druženje sa braćom muhadžerima u džamiji,slika druga-pod ljiljanima i Krajišnici i Bošnjaci

08.10.2012. VIDIMO SE ISPRED DŽAMIJE - AMBASADE
UTICA NY : U IŠČEKIVANJU REISA

Merhametli i 'bome' naručen nedavni interview Duračak Sakiba predsjednika odbora crkve konvertovane u džamiju na Court Street u našem gradu dat krajiškom lokalnom listu 'rePrezent' nije ni blizu stvarnosti džemata našeg grada.

Slatko licemjerno štivo na web lista reprezent.ba u kojem u Utica NY sve pršti od dobrote i merhametluka potpisala su dva autora : urednik lista i brat urednika koji živi i radi u našem gradu. Iako je 'cijena' ovakve priče poznata (donacija jednog njihovog rođaka od $1,000.00 dolara za fiktivni otvor crkve/džamije), priča ima i drugi nastavak koji se zaobišao.

piše đ. alibegić

Duračak je svoju skromnost ka medijima odlično odglumio čime se zahvalio i listu i darodavcu, međutim istina dakako ima dva kraja.
Na drugom kraju kojeg poznajemo mi građani našeg grada stoji nesporna činjenica da grad ima tri a ne dva džemata, u radijusu od svega par kilometara, a što je veliki patriota svjesno prešutao. Džamija na Kemble Street, prva bh džamija grada je hodžaluk ef. Mujkić Ferhata i nju je Duračak 'preskočio' onako, čisto muslimanski, druga je na Kossuth Ave u zgradi koju su kupili ljudi uz bivšeg imama Mehmedovića i njegovog oca, nakon svađa i podjela u džamiji/crkvi nastalih od prije tri godine, kada je utička policija uredovala dva-tri puta u smirivanju. Duračak i novinar svjesno zaobilaze ovu stvarnost a medijski linč građana čini i lokalni 'Observer Dispatch' te bošnjački medij 'tv Bostel' u Chicago IL, povezujući obavezno svaku aktivnost Bosanaca samo i isključivo sa džamijom uz prozore Opštine.
Koja ne samo da liči na bh ambasadu već se tako i ponaša. I kao da ništa od Bosanaca u našem gradu nema osim džemata i džematovanja.
Podsjećamo i zašto je to tako. Ovaj naveliko 'izvikani' objekat/crkva kojeg je 'poklonio' Bošnjacima bivši načelnik David Roefaro uz poznati dogovor o servisiranju ukopa svih umrlih Bosanaca kroz njegov Funeral Home od nekadašnjeg 'svijetla' grada postao je stalna top-tema i mjesto svađa i daljnjih podjela, o nekakvim melodičnim bratskim druženjima o kojima vazi predsjednik Duračak nema ni govora.
Ali, zato ima 'druženja' u akcijama sakupljanja love do besvijesti. Predsjednik Duračak je u poznatim događanjima u crkvi konvertovanoj u džamiju na sva zvona grmio o finansijskim malverzacijama familije Mehmedovića, uz njega je najgrlatiji bio član odbora Bajro Smajić koji je čak februara prošle godine dao interview ovom listu tražeći istinu i samo istinu. I plačući na glas : oteše nam Bošnjaci džamiju. Danas je, eto kaže Duračak, Smajić jedan od najzaslužnijih, njegova mehanizacija je zasjenila sve džematlije i to veli džabe, for free. Malo morgen Sakibe! Ni ti, ja pogotovu, u to ne vjerujemo. Jer, i predsjednik i Bajro su se kleli da ih stolica ne zanima već samo 'rasčišćavanje' lopovluka Mehmedovića. Međutim, nakon što su u sumnjivim izborima u kojima je džamija dijelila čak i punomoćja za glasanje džematlija istjerali 'lopove Mehmedoviće', i Duračak i Smajić su se ugurali u njihove ranije stolice/Duračak je čak postao predsjednik, direktor, op.cross/ i ušutali. Tako je 'tajna' o utrošku preko milion dolara ostala zakopana po poznatom receptu "zaklela se zemlja raju". Sufliranje i vodstvo i džemata i raspored para olako su prepustili lokalnom kafedžiji Seji Durmiševiću koji zvanično nije ni član odbora a sve konce vuče iz svoje kafane. Što je opet jeli, muslimanski.
Da se razumijemo, familija Mehmedovića / otac Ahmet i efendija sin Ahmedin, op.cross/ su za postojanje i ove džamije i džemata zaslužniji i od Smajića i od Duračka. Sve su oni to odradili i čak stekli naklonost načelnika, kasnije su izbačeni naglavačke uz epitet lopova i kriminalaca. Malverzacija sa parama je dakako bilo, o tome je ovaj list pisao nekoliko puta, iz tadašnjih kopija izvještaja vidjelo se da se za grijanje samo u jednoj sezoni 'knjižilo' 46,000 ili da se slalo u Palestinu 7,000, međutim, informacije o finansijskim transakcijama su ostale nepotpune i nedostupne iako su se odboraši kleli da će stvari rasčistiti. Sada nekoliko godina kasnije se vidi da je ova šutnja opravdana, u finansijskim transakcijama su učestvovali skupa, zato je najlakše bilo ovako 'uhvatiti lopova Mehmedovića' i staviti tačku. Međutim, tačke nema,.
Groblje sa kojim se Duračak hvali je također samo realizovana ideja i posao Mehmedovića koji su nakon što su istjerani kupili drugu zgradu i u tišini organizovali treći bh džemat po redu.
Međutim, ovo zemljište je, ako to nezna predsjednik Duračak, također nezaobilazna tema za tračeve kao i sama crkva/džamija. Naime, tamo se prvo dovukla i instalirala pecana, uz pecanu ide i išla je mashanllah i piva a koliko jer morbidno uz groblje teferičiti neka to ocijene same džematlije. A teferiči se.
Koliko Smajić poklanja svoj život džabe radeći na uređenju groblja najbolje govori tvrdnja džematlija ovom listu koji kažu da po mezarluku 'čardža' 600 dolara, dok marka njegovog malog buldožera marke 'bandit' zaista budi maštu.
Tek da se zna, akcije ovog odbora su igre bez granica i zaista se mora priznati umijeće Durmiševića u osmišljavanju načina kako namlatiti lovu od nevještih džematlija. Po sistemu da su uvijek 'ovce bile za šišanje'. Bile su i za kurbana, mogli bi dodati.
U prošlogodišnjoj akciji na groblju svo drveće je posječeno i uz svađe podijeljeno džematlijama ili prodavano da bi kasnije uslijedila akcija pošumljavanja ledine kestenom.
Najnovija akcija 'otvaranja' džamije koja je u funkciji od 2008. zaslužila je posebno da se pomene. Ako je to namjerno izostavio predsjednik, nije trebao novinar, a jeste. Naime, mjesecima se uz slike Reisa Cerića i Durmiševića najavljivao njegov dolazak i otvor crkve/džamije iako se unaprijed znalo da neće doći. Čak i kad je dva dana prije otvora gostovao u Syracuse, 40 milja udaljenom gradu od Utice, Reis se i dalje 'očekivao' i najavljivao'. I danas, oktobra sedmog kad pišem ovaj tekst, Reis se na zvaničnoj web stranici ove džamije još najavljuje i očekuje. Ovim su džematlije načisto držane u obmani, da se odazovu u što većem broju, dok se paralelno lansiralo kako će džamiju otvoriti ne jedna osoba već svako onaj ko dadne najmanje $1,000 dolara. Džematlije su tako načisto prebukirale odbor zahtjevima i u dan prvog septembra njih 90 i kusur je sjeckalo nekakvu špagu čiji komadić je koštao najmanje hiljadarku.
O odustanku Reisa Duračak ne prozbori ni slova. Isto tako, sadašnji efendija doveden po preporuci Durmiševića kao 'privremeno' rješenje, ostao je ovdje evo već druga je godina. Iako ima tvrdnji da je mladić vehabijske provijencije, odbor je kažu nam džematlije iz džamije na Kossuth Ave, za vehabijsko djelovanje zvanično optužio Mehmedovićevu džamiju, navodno njih sedmoricu na spisku koji je dostavljen u FBI. Vehabija ima i u jednom i u drugom odboru, ima ih odavno u Utici NY, tu nema priče, ovo sa prijavom je klasično naša i tipično muslimanska frtutma koja će američku vlast kao po običaju zanimati tek kad se, i ako se šta loše desi.
Dakle, uz gromoglasno natjecanje posebno krajiških biznismena, najviše 'otvordžija' je bilo iz reda onih koji gule ovu državu za sve moguće benefite. Biznismeni će svoje pare vratiti brzo i postali su donatori namjerno, jer znaju kako oprihodovati Boga i vjeru, sva braća džematlije će samo kod njih po fasungu ili po burek ili na pivu, što je opet tipičan reket džamije, no nama su interesantni ovi drugi, lažni bolesnici i lažni penzioneri.
Državu gule za sve što im treba za život od stana do doktora, preko leđa nas zaposlenih i lagodno žive od 'apointmenta' do dobre dnevnice 'na crno'. Da se zna, svaki od ovih 'bolesnika'/ riječ je o lažnim bolesnicima, oni stvarno nesposobni za rad nisu tema ovih opservacija, op.cross/ za svoj rad traže od 200 do 250 dolara 'dnevnice' Bog te malovo, dnevnice, a sve sami bolesnici na kičmu, živce, ruke ili bog zna šta, na papiru pravi mrtvaci, u stvarnosti tipični paraziti. Na žurkama 'đikaju' sve 'od šesnaest'. I još, dobre su 'otvordžije', odvajaju od svojih usta, kažu u odboru.
Odvajaju govno, rekli bi mi na čistom bosanskom, oni otimaju iz usta drugih, zaposlenih, to je istina.
Naravno, ne treba se hvaliti, ali kažu da je akcija otvora do sad nešto najbolje i najpametnije isplanirano u porodici Durmišević odakle je za Reisa bila pripremljena čak i pjesmica/poema koju Reis nije odslušao ali jesu džematlije.
'Bože prodaj, meni PODAJ'.
Ja ipak mislim da takva tvrdnja nije ni blizu kraja idejama, ima toga još a ima i onih koji učestvuju, i biće ih.
Osim materijalnih efekata akcije, predsjednik je zaboravio istaknuti i neke druge.
Najistaknutiji džematlija i član odbora BajrA je već jednom nogom na putu za Mekku sa suprugom i postaće akobogda hadžija. U tu čast u crkvi/džamiji, u restoranu džamije napravio je žurku. Da li je bilo šta 'hedije' kao što je red, nismo uspjeli saznati. Kada sam pitao ef. Mujkića je li ispravno da pravi feštu u povodu odlaska na hadžž u džamijskom restoranu kad tamo ne može biti restorana kaže odluka Rijaseta, efendija je rekao da mu hadžiluk nije halal ali ne zbog restorana.
Veli, nekoliko puta sam od njega tražio da džamiji gdje je pripadao vrati pare koje je na ime vazife ili zekata sakupljao, on se oglušio o moje zahtjeve. Tražio sam bar spiskove ljudi koji su dali, ne trebaju pare, ni to ne dostavlja evo godinama od kako je otišao iz našeg džemata i nije ništa vratio do danas, zato mu hadž neće biti halal.
Zlonamjerni će njegov odlazak na hadž povezati sa akcijom otvora džamije ali ne bi trebalo, kao što će reći i za predsjednika koji je upravo ovih dana u Rijeci kupio stan. Jebiga, potrefilo se, iako ne mora biti tačno, jer oba su privatni poduzetnici i dobro zarađuju.
Zato vrijeme zastave na jarbolima crkve/džamije su privremeno spuštene.
Za sve neznalice svijeta koji tvrde kako se jarboli za zastave grade samo uz ambasade pouka : sačekajte slijedeću igru ili ugođaj ili čak kakvu muslimansku olimpijadu pa će te vidjeti kad vam se da prostite podignu sve tri, zastava BiH, američka i džamijska. Ili prošetajte, ili se provozajte pored džamije kojoj tepaju "gradska". Ostale dvije su za seljake iako su također u gradu.
I ne pokušavajte ni u snu tražiti ijednu crkvu sa jarbolima i zastavama kao sto je ova naša bogomolja. Iza državnih zastava i kvazi-patriotizma lakše se sakriju sve brljotine ovog svijeta, zato neka nam se vijore, pardon viHore.
Ovo je ambasada, nacijo!
Ostaje još da joj se u nadležnosti prenese izrada pasoša i ovjera dokumenata, čudi me kako se niko toga nije dosjetio.
Reis Cerić koji to više nije, još se očekuje u našem gradu. Nezna se akobogda kad će stići. More biti da stigne a more biti i da ne stigne. Sudeći po web stranici džamije, još smo u iščekivanju Godotta Reisa!

slika : crkva/džamija, Utica NY Court Street, jarboli-ambasadorski, foto : cross